Når Wiener Philharmonikerne indtager scenen, spiller de ikke bare smuk klassisk musik. De formidler følelser af den helt store slags. Udgangspunktet er derfor Ludwig van Beethovens motto i forordene til Missa solemnis: “From the heart, to the heart”. Og det er præcis hvad publikum kan forvente sig, når de sætter sig i de bløde, røde stole i vores koncertsal.
Om aftenens program
Ved dette års koncert kan publikum se frem til den altomfavnende og rodløse Bernstein og hans 1. Symfoni “Jeremiah” med mezzosopran Elisabeth Kulman. Den dengang kun 25-årige komponist skrev sin allerførste symfoni baseret på sin egen jødiske baggrund. Den skulle senere skænke ham New York Music Critics' Circle Award.
Efter Bernstein går turen til endnu en stor komponist langt forud for sin tid, Mahler. De smukke toner i hans 5. Symfoni, som er på programmet denne aften, skulle senere åbne mange filmentusiasters øjne, da den blev til filmmusik i ”Døden i Venedig” (1971) af Luchino Visconti.
Leonard Bernstein (1918-1990):
Symphony nr. 1, ”Jeremiah” (1944)
1 Profetien
2 Vanhelligelse
3 Klagesang
Gustav Mahler (1860-1911):
Symfoni nr. 5 (1902)
I DEL
1 I afmålt tempo. Strengt. Som et begravelsesoptog
2 Stormfuldt bevæget, med største heftighed
II DEL
3 Scherzo. Energisk, ikke for hurtig
III DEL
4 Adagietto. Meget langsom
5 Rondo-Finale. Allegro – Allegro giocoso. Frisk
PAUSE
Elisabeth Kulman, mezzosopran
Daniel Harding, dirigent
Wiener Philharmonikerne
Hele verdens symfoniorkester
I 175 år har Wiener Philharmonikerne haft en umådelig indflydelse på den europæiske musikscene inden for klassisk musik. Deres enorme engagement, kunstneriske standarder af højeste kabliber og store alsidighed placerer dem i den absolutte verdenselite blandt symfoniorkestre.
Wiener Philharmonikerne spiller ca. 40 koncerter i Wien om året og 50 koncerter i de førende koncerthuse og til festivaller i hele verden. De har afholdt ”Wiener-Philharmoniker-Uger” i New York siden 1989 og i Japan siden 1993. De har deltaget i Salzburg Festivalen siden 1922, de er en permanent gæst ved festivalen ”Wiener Festwochen”, ”Mozart Ugen” i Salzburg eller og ”Luzern Festivalen”.
Orkestret organiserer Nytårskoncerten, som vi kender fra tv, og som i øvrigt transmitteres i over 90 lande, lige som de også står bag sommeraftenskoncerten ”Schönbrunn” i den stemningsfulde park omkring Schönbrunn paladset, som hvert år overværes af et publikum på op til 100.000.
Lang vej til medlemsskab
For at blive medlem af Wiener Philharmonikerne skal man have spillet i Wiener Staatsopers orkester (oprindeligt hof-operaorkester) og først efter en 3-årig prøveperiode, kan man ansøge om optagelse i Wiener Philharmonikerne.
Om dirigenten
Aftenens dirigent er Daniel Harding. Hans vej til at dirigere nogle af verdens bedste orkestre er lige så usædvanlig, som den er hurtig. Som 21-årig dirigerede han første gang Berlinerfilharmonikerne, og samme år blev han den hidtil yngste dirigent nogensinde til at dirigere en koncert ved The Proms. Det hele uden nogensinde at have modtaget nogen formel dirigentuddannelse. Han har været chefdirigent gennem ti år for Det svenske radiosymfoniorkester og er i øjeblikket chefdirigent for Orchestre de Paris, hvor han dog netop har meddelt, at han stopper med udgangen af næste sæson.
Bemærk: Daniel Harding afløser Zubin Mehta, der måtte melde afbud grundet sygdom.