Ray Chen er solist foran det New York-baserede ensemble The Knights, der tæller en flok eventyrlystne og meget talentfulde musikere, der er kendte for at udfordre den traditionelle orkesteroplevelse – en musikalsk tilgang, der har inviteret dem ind på store koncertscener som Carnegie Hall, The Kennedy Center og Musikverein i Wien.
Der er med andre ord lagt op til en stjernespækket aften, når solist og orkester for første gang gæster Aalborg. Det sker med en koncert, som udover Beethovens dynamiske Kreutzersonate byder på fire andre værker, der alle har Beethovens værk fra 1803 som omdrejningspunkt og inspiration – og det er inspirationer, der spiller på de helt store følelser som begær, lyst, kærlighed og jalousi.
Ray Chen, violin
Ray Chen er født i Taiwan og opvokset i Australien. Han sætter nye standarder for, hvad en klassisk musikstjerne er i dag – uden på nogen måde at gå på kompromis med sit virtuose talent. Siden han i 2011 brød den klassiske lydmur med en blændende fortolkning af Brahms Violinkoncert med Sydney Symphony Orchestra, er det bare gået én vej for den nu 33-årige stjerne.
Han bruger de sociale medier til at nå ud til en kæmpe fanskare verden over, han har indgået et mangeårigt partnerskab med Giorgio Armani, som også designede coveret til hans Mozart-album, og så er han ambassadør for SONY Electronics og musikkonsulent for Riot Games, der bl.a. står bag League of Legends. Ray Chen inspirerer til stadighed unge musikere med en serie af videoer, hvor han kombinerer uddannelse med musikalske og komiske indslag.
Men det er først og fremmest listen af internationalt anerkendte orkestre og dirigenter, han har spillet med, der vidner om Ray Chens umiskendelige talent. Blandt mange kan nævnes London Philharmonic Orchestra, National Symphony Orchestra, Leipzig Gewandhausorchester, Munich Philharmonic, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della Santa Cecilia og Los Angeles Philharmonic. Dirigenterne tæller navne som Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Sakari Oramo, Manfred Honeck, Daniele Gatti, Kirill Petrenko, Krystof Urbanski, Juraj Valcuha og mange andre.
Ray Chen spiller på en 1714 ”Dolphin” Stradivarius, venligst udlånt af Nippon Music Foundation. Violinen tilhørte i sin tid den berømte violinist Jascha Heifetz.
The Knights
The Knights blev dannet af brødrene Eric og Colin Jacobsen, der også er medlemmer og medstiftere af strygekvartetten Brooklyn Rider. Eric er dirigent, Colin violinist og komponist, og de deler titlen som kunstnerisk chef for The Knights.
Orkestret tog form under en række sene kammermusik-aftener i brødrenes hjem og tæller i dag 20 dygtige musikere, der lige gerne spiller på traditionelle koncertscener som i parker og på barer. De både plejer eksisterende publikummer og rækker ud til nye med deres åbenlyse lyst til konstant at favne nye genrer og kunstere.
Gruppens samarbejde er præget af lige dele respekt, åbenhed og legesyge, som kan høres, når de går på scenen. The Knights har spillet sammen med kunstnere og solister som Yo-Yo Ma, Dawn Upshaw, Béla Fleck og Gil Shaham, og spillet på store koncertscener som Carnegie Hall, The Kennedy Center og Musikverein i Wien. Nu tager de på turné i Europa med Kreutzer-projektet og Ray Chen som solist.
To x klassisk Kreutzer
Beethovens Kreutzersonate har inspireret flere komponister og ikke mindst den russiske forfatter Leo Tolstoj, der i 1891 skrev en kort roman, som han kaldte Kreutzersonate. Straks efter udgivelsen blev bogen censureret af de russiske myndigheder. Den vakte stor debat i samtiden på grund af Tolstojs kompromisløse kritik af seksualmoralen, og Tolstoj argumenterede for total afholdenhed ikke bare uden for, men også i ægteskabet. Romanens hovedperson er en midaldrende mand, der fortæller om sit ægteskabelige helvede, og ender med at dræbe sin kone i jalousi.
Sig ikke, at musik ikke kan vække store følelser. År senere var det komponisten Leos Janáčeks, der lod sig overmande. Han forelskede sig i en noget yngre kvinde, og trods 700 kærlighedsbreve, blev hans følelser ikke gengældt. Inspireret af den uforløste kærlighed og af både Tolstoj og Beethovens værker komponerede Janáčeks sin Kreutzersonate – en strygekvartet i fire satser.
Nye værker og arrangementer
Foruden de to klassiske Kreutzer-kompositioner byder koncerten med The Knights og Ray Chen også på nye værker. Violinist og medstifter af The Knights, Colin Jacobsen forklarer:
”Kreutzer-projektet har givet os mulighed for at udforske tråde, der forbinder Beethoven og Janáčeks Kreutzer-sonater, og at bringe deres banebrydende kvaliteter ind i en nutidig sammenhæng gennem skabelsen af nye værker og arrangementer af medlemmer af The Knights og komponisten, Anna Clyne.”
Colin Jacobsen har selv komponeret værket Kreutzing, der åbner koncerten. Selv om der er hentydninger til begge de gamle komponister, så er det en tredje person, der får fokus, nemlig den franske komponist og violinist Rodolphe Kreutzer, som Beethoven endte med at dedikere sit værk til.
Oprindeligt var værket dedikeret til en anden violinist, George Bridgetower, som spillede sammen med Beethoven ved uropførelsen 24. maj 1803. Men de to blev senere uvenner – vist nok fordi Bridgetower talte grimt om en kvinde, som Beethoven værdsatte, og så fjernede komponisten dedikationen og tilegnede i stedet sin sonate til Kreutzer. Han blev regnet for at være én af de fineste violinister i sin tid, men han spillede aldrig Beethovens værk, som han fandt både uforståeligt og uspilleligt.
Anna Clyne
Koncertens andet nye værk står den britiske komponist Anna Clyne for. Værkets titel Shorthand er hentet fra en linje i Tolstojs roman, hvor han siger: ”Music is the shorthand of emotion”. Anna Clyne har komponeret sit værk til orkestrets strygere og cellisten Karen Ouzounian. Atmosfæren og stemningerne i Shorthand rummer et tydeligt slægtskab med Janáčeks kvartet.
Anna Clyne har i øvrigt også komponeret værket Abstractions, som Aalborg Symfoniorkester spiller ved torsdagskoncerten 13. oktober.
Program
Colin Jacobsen: Kreutzings
Ludwig van Beethoven: "Kreutzer"-koncert (Solist: Ray Chen, violin)
--
Anna Clyne: Shorthand (Solist: Karen Ouzounian, cello)
Leoš Janáček: "Kreutzer"-sonate
Colin Jacobsen: A Shadow Under Every Light
- Hovedmenu
- Oplevelser
- Hovedmenu
- Praktisk info
- Hovedmenu
- Om Musikkens Hus
- Hovedmenu
- Erhverv
- Hovedmenu
- Sponsorer
- Hovedmenu
- Vores ansvar
- Hovedmenu
- Nyheder
- Oplevelser
- Rundvisninger
- Rundvisninger i Musikkens Hus
- Offentlige rundvisninger
- Rundvisninger for skoler og børn
- Om Musikkens Hus
- Faciliteter
- Virtuel Tour
- Koncertsalen
- Intimsalen
- Rytmisk Sal
- Klassisk Sal
- Foyeren