Os der lever

MH 1080X1920 AIDA (15)
Se spilletider
DKK 275 - 350
Afholdt

Gallapremiere i Musikkens Hus i Aalborg

Ny film om livet i Vendsyssel med livemusik ved Aalborg Symfoniorkester

Fredag 3. februar 2023 danner Koncertsalen i Musikkens Hus rammen om en helt særlig gallapremiere, når den første nordjysk producerede film ruller over lærredet. Os der lever er et filmisk digt om et nordjysk lokalsamfund, der lever tæt på naturen og langt fra det politiske centrum.

Med poetiske tekster, et glimt i øjet og Niels Hausgaard som den gennemgående fortæller møder publikum en række vendelboere i små fortællinger, der tilsammen tegner et portræt af livets gang i Vendsyssel. Filmens medvirkende er lokale. Med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje er filmen skabt og produceret af det nye nordjyske filmselskab, Dune Productions.

Vi møder kvinderne, der planter marehalm i klitterne, minkavleren, der står tilbage i de tomme stalde, cirkusprinsessen med sine heste, og drengene, der kører ræs på stranden. Vi er med til bal på kroen, og vi kommer heller ikke uden om ham, derblev verdensberømt, da han flyttede fyret ved Rubjerg Knude. Murer-Keld får anerkendende ord med på vejen af damerne over kniplebrættet, mens mændene – både dem, der kører traktor og dem, der kører limousine - nok mener, at Keld efterhånden har fået rigelig opmærksomhed.

Filmens medvirkende er almindelige mennesker med drømme og bekymringer, og som på hver sin måde kæmper en stille kamp mod ubetydeligheden. Brudstykker af hverdagssamtaler, smukke billeder af både store vidder og stille parcelhuskvarterer er sirligt klippet sammen til et poetisk portræt af natur og mennesker på den nordjyske vestkyst.

Livemusik til premieren

Filmens musik er udviklet i tæt samarbejde med Aalborg Symfoniorkester. Under ledelse af dirigent Ben Palmer leverer orkestret lydbilledet og spiller live til gallapremieren i Musikkens Hus. Det betyder også, at filmen først gøres færdig efter premieren, når den musik, der bliver indspillet på dagen, efterfølgende mikses med billederne. Der venter altså publikum en helt unik liveoplevelse den dag. Astrid Fabrin har komponeret musikken – løbende under filmens rejse, og det har påvirket det endelige resultat.

Os der lever er et enestående projekt, og både Musikkens Hus og Aalborg Symfoniorkester – som er jo hele Nordjyllands orkester - er meget glade for at være en del af det. I Musikkens Hus ser vi det som én af vores fornemste opgaver at arbejde både for og med kulturlivet i hele landsdelen, og det har været fantastisk at være med til at udviklet et projekt som dette,” udtaler Andreas Matthew, der er Executive Producer i Musikkens Hus og idémand til koncert konceptet omkring filmen.

Dune Productions

Filmen er produceret af Dune Productions, som blev stiftet i Løkken i 2021 – lige der i det område, filmen beskriver. Dune Productions tæller producer Nikkie Breinholt Dahm og filminstruktør Anne Svejgård Lund, der også har forfattet teksterne i filmen – sammen med fortæller Niels Hausgaard. Dune Productions er det første filmselskab i Vendsyssel, og visionen er at etablere sig i regionen som producent af film i spillefilmslængde.   

CPH:DOX og DR

Filmen høster allerede anerkendelse uden for Vendsyssel og Nordjylland. Den internationalt anerkendte danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX, som de seneste år har udvidet festivalen til at dække hele Danmark under navnet DOX:DANMARK, har udvalgt filmen til festivalen i marts 2023. Udover tre visninger ved hovedfestivalen i København, betyderudvælgelsen, at filmen efter gallapremieren i Musikkens Hus bliver vist i flere byer landet over.

Danmarks Radio har desuden valgt at købe filmen til visning på DR2 og til streaming på DRTV.

Dune Productions har endvidere planlagt et originalt og nytænkende projekt for, hvordan en film formidles direkte til en særlig målgruppe. I løbet af 2023 turnerer filmen i en forkortet version og med live musikalsk ledsagelse rundt på ca. 15 plejehjem i Vendsyssel under titlen Os der (stadig) lever. Turneen udvikles i tæt samarbejde med Ældre Sagen. Der arbejdes desuden på en række andre visninger i samarbejde med flere af filmens sponsorer.

Universelle fortællinger fra Vendsyssel

Efter flere år i udlandet og med en ny titel som filminstruktør fra London i bagagen vendte Anne Svejgård Lund med familien for nogle år siden hjem til Nordjylland for at bo tæt på havet. Os derlever er hendes debutfilm i spillefilmslængde.

”Jeg har altid oplevet Vendsyssel som et helt særligt sted, men har aldrig kunnet sætte ord på, hvad det har betydet for mig som kunstner at være vokset op her tæt på havet og langt fra alt andet. Måske er det netop styrken i stedet, langt fra alt andet. Det unikke er nemt at få øje på. Igennem arbejdet med Os derlever har jeg oplevet at komme tættere på det der magiske stof, vi er gjort af. Og med anerkendelsen fra CPH:DOX og DR er jeg overbevist om, at den også kan tilbyde noget for et publikum uden for Vendsyssel og Nordjylland”, siger Anne Svejgård Lund og fortsætter: 

”Jeg tror, at vi som vendelboere kan gå rundt og tro, at hvad vi oplever herude kun er vedkommende for os selv. Det er min oplevelse, at der i Vendsyssel findes fortællinger, der - når man ser på dem med kunstneriske øjne - har noget universelt at tilbyde en global verden.” 

Filmens medvirkende er lokale, ligesom filmen også er produceret lokalt. Niels Hausgaard medvirker som filmens fortællerstemme.

Nyhedsbrev

Få musik og kultur direkte i indbakken.

Vi giver dig en forlomme og sørger for, at du får nyheder, konkurrencer, eksklusive presales og andet godt.

Det er uforpligtende at modtage nyhedsbrevet, og du kan til enhver tid afmelde det igen.